Klantenservice

Tips voor video instructies aan je groep

Let op! We raden af om videos/filmpjes direct te uploaden naar het Ouderportaal.
In plaats daarvan volg je hiervoor onderstaande stappen uit:
 1. De eerste optie is om zelf aan de hand van het opnemen van een video met je telefoon korte instructievideo's voor jouw groep op Youtube of Vimeo te zetten.

  Waarom Youtube? Youtube is een streaming video platform dat niet alleen is ingericht voor het optimaal bekijken van video's door grote aantallen gebruikers, maar is daarna ook heel laagdrempelig. Computer, laptop, smarttv of telefoon, het werkt eenvoudig op alle media.

  Zelf videobestanden uploaden, betekent vaak mega grote bestanden die de ouders moeten downloaden op hun telefoon of ipad, lang niet op iedere computer goed afspelen en ook vaak haperend afspelen.

  De keuze is dan zelf aan jou of je hiervoor een eigen Youtube kanaal aanmaakt, je hiervoor een afspeellijst aanmaakt of dat je de video's prive maakt en bijvoorbeeld alleen beschikbaar maakt met een directe link ernaar.

  Hoe begin je?

  Je maakt een account aan op Youtube. Mocht je al een Gmail account hebben, dan kan je daarmee ook direct aan de gang. Klik in Youtube rechtsboven op het 'video' icoontje (camera met een + erin) en kies voor Video uploaden.

  Uploaden en instellen is zo gedaan:
  Jij bepaalt zelf wie het mogen zien

  Je bepaalt zelf wie allemaal de video kunnen bekijken, dus je hoeft niet bang te zijn dat iedereen die video kan bekijken als je dat zelf niet wilt. Let alleen wel op met het gebruiken van copyright beschermde beelden of muziek natuurlijk.

 1. Je kan er ook voor kiezen om lessen live via Youtube te streamen. Die optie vind je op dezelfde plek als de optie om video's te uploaden. Natuurlijk moet je dan wel met je groep en hun ouders duidelijk afspreken wanneer jouw livestream plaatsvindt. Maar normaal gesproken zijn deze livestreams na afloop ook gewoon terug te kijken.
 2. Mocht je nou - begrijpelijk hoor - toch een beetje cameravrees hebben, dan zijn er ook al voldoende collega-leerkrachten die lessen en instructies online hebben gezet. Neem bijvoorbeeld het kanaal Het Leerkanaal (https://www.youtube.com/channel/UC4-vUWSOWVHIHEOK0EdvoWw) vanHareld Bastiaanssen.
  Op die manier kan je toch de kinderen (en ouders!) aan de hand van uitlegvideo's ondersteunen in een stuk thuisonderwijs. Deel ze bijvoorbeeld door wekelijks een lijstje te sturen, zelf een afspeellijst te maken of sluit de video's in op de groepspagina op je schoolwebsite.

Terug