Websites

Bestanden opties

Op deze pagina worden alle basisfunctionaliteiten van de bestanden module uitgelegd. Klik op de betreffende functie om hier direct naartoe te gaan.
Bestanden sorteren Bestanden vervangen
Bestanden verplaatsen Bestanden beveiligen
Bestanden downloaden Bestanden verwijderen
Bestanden hernoemen Bestanden archiveren

Bestanden sorteren


U kunt bestanden sorteren op Naam, Grootte, Datum, Laatst gewijzigd en Aangepast door. Dit doet u door in het rechtervak in de grijze balk de gewenste optie aan te klikken. Er verschijnt dan een pijltje rechts van de gekozen optie.

= oplopend (a-z)
= aflopend (z-a)

Bestanden verplaatsen


U kunt een bestand verplaatsen door op de bestandsnaam te klikken, de rechtermuisknop ingedrukt te houden en het bestand vervolgens te slepen naar de plaats waarnaar u het wilt verplaatsen. Dit kan zowel binnen de linker als de rechter kolom.

Bestanden downloaden


U kunt een bestand downloaden door het bestand aan te klikken en vervolgens het icoon "Bestand downloaden" aan te klikken.



Er wordt vervolgens gevraagd of u het bestand wilt openen, opslaan of wilt annuleren.

U kunt ook meerdere bestanden tegelijk downloaden, u klikt alle bestanden aan die u wilt downloaden terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt. Daarna klikt u op "Bestand downloaden".

Bestanden hernoemen


Om een bestand te hernoemen, klikt u in het rechter vak het bestand aan dat u wilt hernoemen. Vervolgens klikt u bovenaan op de knop "Hernoemen".


U kunt eveneens met de rechtermuisknop op de bestandsnaam klikken en in het menu voor "Hernoemen" kiezen.

Vul een nieuwe naam in en klikt op "OK".

Bestanden vervangen



Om een bestand te updaten, kunt u de optie "Bestand vervangen" gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een document op uw harde schijf aangepast en u wilt de nieuwe versie online plaatsen. U hoeft dan niet meer eerst de oude versie van het document te verwijderen en de nieuwe versie opnieuw te uploaden. Met deze optie kunt u de oude versie gewoon vervangen door de nieuwe. De bestandsnaam blijft ongewijzigd en u moet de links naar dit bestand op de website niet aanpassen.

U kunt een bestand vervangen door de bestandsnaam in het rechter vak aan te klikken en bovenaan op de knop "Bestand vervangen" klikken.

U kunt eveneens met de rechtermuisknop op een bestand in het rechter vak te klikken vervolgens "Bestand vervangen" kiezen.

Er wordt een dialoogvenster geopend. Vervolgens klikt u op de knop "Bestand uploaden".



Het venster om de bestanden op uw pc te zoeken wordt geopend. U zoekt het gewenste bestand en klikt dit aan. Vervolgens klikt u op de knop "Openen". U ziet nu onderin het venster een klein groen vak met de voortgang van het uploaden. Wanneer dit klaar is veranderd het van het kleur en staat er gereed.

Bestand beveiligen


U kunt naast de bestandenmappen ook aparte bestanden beveiligen door in het rechter vak met de rechtermuisknop op de bestandsnaam te klikken en te kiezen voor"Beveiligen"in het menu of door het bestand (met linkermuisknop) aan te klikken en bovenin op het icoon "Beveiligen" te klikken.

Gebruikers en groepen aanmaken en inloggegevens aanpassen kan bij "Beveiliging".
Elk bestand waarnaar u linkt op de website kan standaard bekeken worden door alle bezoekers van de website. Als u slechts een beperkt publiek toegang wilt verlenen, kunt u op deze pagina gebruikers, groepen en wachtwoorden toevoegen die d.m.v. hun wachtwoord kunnen inloggen. De toegang is dan voor anderen geblokkeerd.

Een gebruiker of groep toegang verlenen
Selecteer een gebruiker en klik op de knop "gebruiker toevoegen" aan de rechterzijde.



Of selecteer een groep en klik op de knop "groep toevoegen".



Als u de knop aangeklikt heeft, ziet u de gebruiker of groep in het veld verschijnen onder:
"U verleent toegang aan". Alleen de gebruikers en groepen die hierin staan krijgen nu toegang tot deze map wanneer ze hun inloggegevens gebruiken.

Klik op "Opslaan" om de instellingen op te slaan.



Let op, de icoontjes zijn standaard grijs. Pas wanneer u een gebruiker of groep of aparte login toegevoegd, krijgen de icoontjes een kleur en kunt u ze aanklikken.

Een buitenstaander toegang verlenen
U heeft ook de mogelijkheid om naast gebruikers en groepen een apart login en wachtwoord aan te maken. Hiermee kunt u toegang verlenen aan bezoekers die niet geregistreerd zijn als gebruiker.

Bedenk zelf een gebruikersnaam en vul deze in bij "Gebruikersnaam".
Bedenk zelf een wachtwoord en vul dat in bij "Wachtwoord".
Klik vervolgens op "Wachtwoord toevoegen" rechts ervan.



Als u dat doet ziet u "Extra - gebruikersnaam[wachtwoord]" in het veld verschijnen onder: "U verleent toegang aan". Iedereen die u nu voorziet van deze gegevens kan inloggen op deze map.

Klik op "Opslaan" om de instellingen op te slaan.



Gebruikers of groepen verwijderen
Om aangemaakte gebruikers of groepen te verwijderen selecteert u ze in het veld onder:
"U verleent toegang aan". Vervolgens klikt u op de knop "verwijderen" rechts ervan.



Vanaf dat moment heeft die groep of gebruiker geen toegang meer tot die pagina of map.

Wanneer u klikt op de knop "Alles verwijderen" worden alle gebruikers en groepen verwijderd en is de pagina weer voor iedereen beschikbaar.



Klik op de knop "Opslaan" om de instellingen op te slaan.



Klik op "Terug" om deze pagina ongewijzigd te verlaten.


Bestand verwijderen / archiveren


Om een bestand te verwijderen, klikt u in het rechter vak op de bestandsnaam met de rechtermuisknop. In het menu dat dan verschijnt, klikt u op"Verwijderen". Om meerdere bestanden tegelijk te verwijderen, houdt u de Control-toets ingedrukt en klikt met de linkermuisknop alle bestanden aan die u wilt verwijderen (vervolgens klikt u op "Verwijderen").

U krijgt dan een melding met de vraag of u dit item wilt verwijderen. Klik op "Ja" om het bestand te verwijderen.

Om een bestand te archiveren, klikt u in het rechter vak op de bestandsnaam met de rechtermuisknop. In het menu dat dan verschijnt, klikt u op"Verwijderen". U krijgt een melding met de vraag "Bestandsnaamverwijderen?". Klik vervolgens op de knop "Archiveren".

Het bestand wordt naar het archief verplaatst. De Archief module vindt u in het hoofdscherm terug. In deze module kunt u vervolgens zaken weer terugplaatsen naar hun originele plaats of definitief verwijderen.
Terug