Websites

De module Bestanden

Op deze pagina worden alle basisfunctionaliteiten van de bestanden module uitgelegd.

Klik op de betreffende functie om hier direct naartoe te gaan:
  1. Bestanden sorteren
  2. Bestanden verplaatsen
  3. Bestanden downloaden
  4. Bestanden hernoemen
  5. Bestanden vervangen
  6. Bestanden beveiligen
  7. Bestanden verwijderen
  8. Bestanden archiveren

Bestanden sorteren


Je kan bestanden sorteren op Naam, Grootte, Datum, Laatst gewijzigd en Aangepast door. Dit doe je door in het rechter vak in de grijze balk de gewenste optie aan te klikken.

Er verschijnt dan een pijltje rechts van de gekozen optie:

= oplopend (a-z)
= aflopend (z-a)

Bestanden verplaatsen


Je kan een bestand verplaatsen door op de bestandsnaam te klikken, de rechtermuisknop ingedrukt te houden en het bestand vervolgens te slepen naar de plaats waarnaar je het wilt verplaatsen.
Dit kan zowel binnen de linker als de rechter kolom.

Bestanden downloaden


Je kan een bestand downloaden door het bestand aan te klikken en vervolgens het icoon 'Bestand downloaden' aan te klikken.

Er wordt vervolgens gevraagd of je het bestand wilt openen, opslaan of wilt annuleren.

Je kan ook meerdere bestanden tegelijk downloaden, je klikt alle bestanden aan die je wilt downloaden terwijl je de Control-toets ('CTRL') ingedrukt houdt.

Daarna klik je op 'Bestand downloaden'.

Bestanden hernoemen


Om een bestand te hernoemen, klik je in het rechter vak het bestand aan dat je wilt hernoemen.

Vervolgens klik je bovenaan op de knop 'Hernoemen'.

Je kan daarnaast ook met de rechtermuisknop op de bestandsnaam klikken en in het menu voor 'Hernoemen' kiezen.

Vul een nieuwe naam in en klik op 'OK'.

Bestanden vervangen


Om een bestand te updaten, kan je de optie 'Bestand vervangen' gebruiken.

Je hebt bijvoorbeeld een document op je harde schijf aangepast en je wil de nieuwe versie online plaatsen. Je hoeft dan niet meer eerst de oude versie van het document te verwijderen en de nieuwe versie opnieuw te uploaden. Met deze optie kan je de oude versie gewoon vervangen door de nieuwe.

De bestandsnaam blijft ongewijzigd en je moet de links naar dit bestand op de website niet aanpassen.

Je kan een bestand vervangen door de bestandsnaam in het rechter vak aan te klikken en bovenaan op de knop 'Bestand vervangen' klikken.

Je kan daarnaast ook met de rechtermuisknop op een bestand in het rechter vak te klikken vervolgens 'Bestand vervangen' kiezen.

Er wordt een dialoogvenster geopend.

Vervolgens klik je op de knop 'Bestand uploaden'.

Het venster om de bestanden op je computer te zoeken wordt geopend.

Je zoekt het gewenste bestand en klikt dit aan. Vervolgens klik je hier op de knop 'Openen'.

Je ziet nu onderin het venster een klein groen vak met de voortgang van het uploaden.

Wanneer dit klaar is veranderd het van het kleur en staat er gereed.

Bestand beveiligen


Je kan naast de bestandenmappen ook aparte bestanden beveiligen door in het rechter vak met de rechtermuisknop op de bestandsnaam te klikken en te kiezen voor'Beveiligen'in het menu of door het bestand (met linkermuisknop) aan te klikken en bovenin op het icoon 'Beveiligen' te klikken.

Gebruikers en groepen aanmaken en inloggegevens aanpassen kan bij 'Beveiliging'.
Elk bestand waarnaar je linkt op de website, kan standaard bekeken worden door alle bezoekers van de website.

Als je slechts een beperkt publiek toegang wilt verlenen, kan je op deze pagina gebruikers, groepen en wachtwoorden toevoegen die d.m.v. hun wachtwoord kunnen inloggen. De toegang is dan voor anderen geblokkeerd.

Een gebruiker of groep toegang verlenen
Selecteer een gebruiker en klik op de knop 'gebruiker toevoegen' aan de rechterzijde.

Of selecteer een groep en klik op de knop 'groep toevoegen'.

Als je de knop aangeklikt heeft, zie je de gebruiker of groep in het veld verschijnen onder:
'U verleent toegang aan'. Alleen de gebruikers en groepen die hierin staan krijgen nu toegang tot deze map wanneer ze hun inloggegevens gebruiken.

Klik op 'Opslaan' om de instellingen op te slaan.
De icoontjes zijn standaard grijs. Pas wanneer je een gebruiker of groep of aparte login toegevoegd, krijgen de icoontjes een kleur en kan je ze aanklikken.

Een buitenstaander toegang verlenen
Je hebt ook de mogelijkheid om naast gebruikers en groepen een aparte login en wachtwoord aan te maken. Hiermee kan je toegang verlenen aan bezoekers die niet geregistreerd zijn als gebruiker.

Bedenk zelf een gebruikersnaam en vul deze in bij 'Gebruikersnaam'.

Bedenk zelf een wachtwoord en vul dat in bij 'Wachtwoord'.

Klik vervolgens rechts op 'Wachtwoord toevoegen'.

Als je dat doet ziet je 'Extra - gebruikersnaam[wachtwoord]' in het veld verschijnen onder: 'U verleent toegang aan'.

Iedereen die je nu voorziet van deze gegevens kan inloggen op deze map.

Klik op 'Opslaan' om de instellingen op te slaan.

Gebruikers of groepen verwijderen
Om aangemaakte gebruikers of groepen te verwijderen, selecteer je deze in het veld onder: 'U verleent toegang aan'.

Vervolgens klik je rechts op de knop 'verwijderen'.

Vanaf dat moment heeft die groep of gebruiker geen toegang meer tot die pagina of map.

Wanneer je klikt op de knop 'Alles verwijderen' worden alle gebruikers en groepen verwijderd en is de pagina weer voor iedereen beschikbaar.

Klik op de knop 'Opslaan' om de instellingen op te slaan.

Klik op 'Terug' om deze pagina ongewijzigd te verlaten.

Bestand verwijderen / archiveren


Om een bestand te verwijderen, klik je in het rechter vak op de bestandsnaam met de rechtermuisknop. In het menu dat dan verschijnt, klik je op'Verwijderen'.

Om meerdere bestanden tegelijk te verwijderen, hou je de Control-toets ('CTRL') ingedrukt en klikt met de linkermuisknop alle bestanden aan die je wilt verwijderen (vervolgens klik je op 'Verwijderen').

Je krijgt dan een melding met de vraag of je dit item wilt verwijderen.

Klik op 'Ja' om het bestand te verwijderen.

Om een bestand te archiveren, klik je in het rechter vak op de bestandsnaam met de rechtermuisknop.

In het menu dat dan verschijnt, klik je op'Verwijderen'.

Je krijgt een melding met de vraag 'Bestandsnaamverwijderen?'. Klik vervolgens op de knop 'Archiveren'.

Het bestand wordt naar het archief verplaatst.

De module 'Archief' vind je in het hoofdscherm terug. In deze module kan je vervolgens zaken weer terugplaatsen naar hun originele plaats of definitief verwijderen.
Terug