Rechten voor ouders & medewerkers

Op deze pagina wordt alles over de rechten van ouders en medewerkers uitgelegd.

1. Rechten voor ouders
  2. Rechten voor medewerkers
  3. Persoonlijke rechten
  4. Rechten resetten

Rechten voor ouders

Via de rechten kan je bepalen tot welke modules ouders toegang hebben binnen het Ouderportaal en de Ouderportaal App.
Hiermee kan je zelf bepalen welke modules je wilt gebruikt en welke niet.

Om een module voor ouders niet te gebruiken, zet je simpelweg het recht voor die module op 'Uit'.

Rechten voor ouders kan je instellen voor de hele school of voor een specifieke groep.
Samengestelde groepen nemen de rechten over van de hele school.

Rechten voor ouders instellen
Hoe je de rechten instelt, kun je terugvinden op de pagina 'Beschikbare modules voor ouders instellen'.

Voor bepaalde modules hebben de rechten voor ouders ook invloed op de weergave aan de medewerkerszijde van het Ouderportaal.

Een voorbeeld hier is de module 'Gesprekkenplanner'.
Indien de rechten voor de Gesprekkenplanner bij bepaalde groepen binnen de ouderrechten op 'Uit' staat, dan zie je die groepen ook niet terug in de module aan de beheerderskant.

Rechten voor medewerkers

Rechten voor medewerkers worden ingeregeld op basis van 'Rollen' en/of 'Persoonlijke rechten'.
De basis van de rechten voor een medewerker is steeds een rol.

Stap 1: De rollen kan je aanmaken via de module  'Beheer'.

Stap 2: Daarna klik je aan de linkerkant op de knop 'Rollen'.

Stap 3: Vervolgens kan je in het overzicht een nieuwe rol toevoegen of een bestaande aanvullen met medewerkers.

Rollen toevoegen
Hoe je rollen toevoegt, kun je terugvinden op de pagina:
'Rollen voor medewerkers'.
Wanneer de rollen ingesteld zijn en de medewerkers gekoppeld zijn aan hun rol, kan je de rechten hiervan instellen.

Rechten instellen voor leerkrachten
Hoe je de rechten voor leerkrachten instelt, kun je terugvinden op de pagina:
'Beschikbare modules voor leerkrachten instellen'.

Rechten instellen voor ouders
Hoe je de rechten voor ouders instelt, kun je terugvinden op de pagina:
'Beschikbare modules voor ouders instellen'.

Overzicht van alle rechten bekijken
Wil je per individueel recht meer diepgang, bekijk dan de pagina:
'Rechtenoverzicht medewerkers & beheerders'.

Overzicht rechten downloaden
Je kan ook een overzicht bekijken van alle rechten met de bijbehorende instellingen.
Hoe je dit doet, kun je terugvinden op de pagina:
'Overzicht van alle rechten downloaden'.

Persoonlijke rechten

Naast de rollen heb je nog de optie om uitzonderingen toe te kennen aan een persoon.
Dit doe je via de Persoonlijke rechten.

Stap 1: Ga naar de module  'Beheer'.

Stap 2: Je komt nu in het 'Overzicht Beheer' terecht:

Stap 3: Type bij 'Type een zoekwoord' je eigen naam of de naam in van degene waarvoor je een recht wilt instellen:

Klik vervolgens op  'Zoeken'.

Stap 3: Tenslotte klik je aan de rechterkant van de gebruiker op 'Bewerk rechten'.

Persoonlijke rechten hebben voorrang op de rol-rechten en zijn dus bedoelt als uitzondering.

Stap 4: Binnen de persoonlijke rechten kan je zien welke rechten van toepassing zijn voor deze persoon:

Rechten resetten

Het is ook mogelijk om specifiek toegepaste rechten te resetten naar de standaard rechten van de betreffende rol.
Eventuele uitzonderingen kan je resetten via de optie 'Resetten' en via de optie 'Uitzonderingen' binnen de rol-rechten.